Träna upp din karisma!

Karisma är den kombination av lyhördhet och utstrålning som gör att andra människor dras till dig. Men hur beter sig någon som uppfattas som karismatisk? Och är det en förmåga som kan tränas upp?

2007-07-16 | Jorun Modén, hälsoredaktör

På en fest har du kanske lagt märke till en person som på ett magiskt sätt hamnar i mitten av alla konversationer och som tycks begåvad med en oemotståndlig charm. De har lätt för att få ögonkontakt och har ett skratt som smittar av sig.

Och ja ? de verkar ofta ha lättare för att träffa en partner. När du är intresserad av en annan person finns alltid risken att du blir väldigt självmedveten, att du tänker på vad du säger och vilket intryck du gör. I värsta fall blir du så nervös att du får svårt för att lyssna.

Fem övningar för mer karisma
Här är fem knep som du kan pröva redan nu för att öka din karisma samtidigt som du inser andra personers lyskraft. För att vara karismatisk behöver du kunna leva dig in i andra människor. Viktigast av allt är att verkligen intressera dig för den du har framför dig.


1. Fokusera på andra människor.
Gå in i andra människors berättelse, låt dig ryckas med och ta reda på mer om hur de ser på världen och vad de tycker om. Säg inte ?Kanariöarna? Där har jag varit tio gånger.? Säg hellre ?Vad tyckte du bäst om??.


2. Våga känna
Den som har starka känslor upplevs ofta som mer karismatisk. Men det är ännu viktigare att vara äkta, annars verkar du tillgjord snarare än attraktiv. Du behöver kanske inte odla mer känsla, utan snarare öva dig i att våga visa lite mer av dina känslor?


3. Bry dig om alla i gruppen
Se alla i ögonen och känn efter vad som finns där. Är de glada över att se dig eller ser de ut att må dåligt? Ibland kommer uppmärksamheten att leda till närmare kontakt. En del människor visar sin karisma först när du lärt känna dem närmare - blyga kan ha en enorm utstrålning.

4. Tänk på hur du går...
Springer du genom rummet? Eller går du längs väggen med sänkt huvud? Då signalerar du att du inte är så intresserad av kontakt. Pröva att gå lugnt, hälsa på människor, ge dem ett leende och gå vidare.
Gå gärna en runda och hälsa på alla ? det inger respekt och gör det mer sannolikt att ni pratar vidare senare.

5. ...och hur du mår!
Att må bra ger dig karisma. Ta hand om dig!


Ännu mer karisma

*Tänk på ditt kroppsspråk ? sträck på dig och öva rörelser som ökar din utstrålning.
*Trovärdighet ? visa i handling att du menar vad du säger.
*Engagemang ? odla dina passioner så får du en inre glöd och äkta lyskraft.
*Närvaro ? ta ögonkontakt och lyssna med full uppmärksamhet.
*Tala i bilder ? visionära ledare använder ofta metaforer och ett rikt språk.
*Inre fokus ? var tacksam för vad du har och tänk positivt om andra.
* Social förmåga ? var positiv, uppmuntrande och odla din glädje.


(Jag har hämtat artikeln från sidan MSN hälsa på adressen http://e-health.msn.se/livskraft/Trana_upp_din_karisma_5342.html)


RSS 2.0